Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem Zewy
Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń.
2/3 mleka zagotować w garnku z cukrem a resztę mleka wymieszać z żółtkiem i mąkami.
Gdy mleko się zagotuje wlać do niego mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy zakryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.
Po upływie potrzebnego czasu wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i wałkować na prostokątne placki o grubości około 1,5 mm.
Foremki do rurek natłuścić olejem.
Placek pociąć radełkiem lub nożem na 10 pasków i nawijać każdy na foremkę zaczynając od węższej strony do szerszej tak aby ciasto nachodziło na siebie.
Foremkę z ciastem tak chwycić aby łączenie było na górze i obtoczyć rurkę w cukrze a potem łączeniem do dołu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Rurki piec około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczone wystudzić i zdjąć z foremek
Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami budyń, mieszać aż masa będzie gładka.
Za pomocą szprycy napełnić rurki kremem.