Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem rabarbarowym
Tulejki do rurek nasmarować lekko masłem lub margaryną i owinąć paskami ciasta tak aby ciasto zachodziło na siebie.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 15min.
Wystudzone rurki zciągać z foremek lekko uderzając nożem w wąską część tulejki.
Namoczyć żelatynę w zimniej wodzie.
Rabarbar oczyścić,drobno pokroić,posypać cukrem i dusić we własnym soku około 10 min,wymieszać z rozpuszczoną żelatyną,wystudzić.
Ubić śmietanę dodając powoli cukier waniliowy.Gdy rabarbar wystygnie dodać go do śmietany i delikatnie wymieszać.
Masę lekko schłodzić.Uważać żeby nie zastygła!!!!!!!
Nadziać gotową masą rurki np.za pomocą rękawa cukierniczego.
Gotowe rurki posypać cukrem pudrem.