Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem rabarbarowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 25 dkg
śmietana kremówka 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 gram
cukier 5 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
ciasto francuskie 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem rabarbarowym

Ciasto rozmrozić,rozwałkować na kradrat i pokroić na 10 pasków długości 30 cm i szerokości 2,5cm.

Tulejki do rurek nasmarować lekko masłem lub margaryną i owinąć paskami ciasta tak aby ciasto zachodziło na siebie.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 15min.

Wystudzone rurki zciągać z foremek lekko uderzając nożem w wąską część tulejki.

Namoczyć żelatynę w zimniej wodzie.

Rabarbar oczyścić,drobno pokroić,posypać cukrem i dusić we własnym soku około 10 min,wymieszać z rozpuszczoną żelatyną,wystudzić.

Ubić śmietanę dodając powoli cukier waniliowy.Gdy rabarbar wystygnie dodać go do śmietany i delikatnie wymieszać.

Masę lekko schłodzić.Uważać żeby nie zastygła!!!!!!!

Nadziać gotową masą rurki np.za pomocą rękawa cukierniczego.

Gotowe rurki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 23.04.2014 14:06
ale pysznosci, wyglądają cudnie
Magda60 03.12.2013 11:19
fantastyczne te rurki
pestka 20.05.2013 08:43
to świetny pomysł na inne wykorzystanie rabarbaru
Rybciia 15.05.2013 15:16
prawdziwa pychotka :-)
Ewa104 15.05.2013 10:07
Bardzo fajna propozycja.Mam swój rabarbar więc chętnie wypróbuję.
kasienka23 14.05.2013 11:57
taki krem musi być pyszny!
halina17 14.05.2013 11:19
Pyszny krem rabarbarowy .
Janina 14.05.2013 10:34
Wykorzystam na pewno bo z takim wsadem jeszcze nie robiłam ;)
Janina 14.05.2013 10:32
Pyszne takie rurki, wykozystam na pewno
V_kuchareczka 14.05.2013 07:57
ale pyszności
Luki 14.05.2013 07:56
wyglądają fantastycznie
Krzysztof15 14.05.2013 07:51
Fantastyczny deser
Wiesława1 14.05.2013 07:47
muszą być pyszne
Sroczka 13.05.2013 23:19
Przepysznie wyglądają.
magduś83 13.05.2013 22:51
Chyba muszę jechać do siostry po foremki :)
Barbara13 13.05.2013 22:25
Robiąc te rurki zrobiłam podwójną porcję kremu i zrobiłam tartę:spód ciasto francuskie upieczone-krem rabarbarowy-truskawki!Było pyszne.polecam!
migotka28 13.05.2013 21:57
ach wszyscy kuszą tymi rureczkami a ja nie mam foremek ale na pocieszenie zrobiłam sobie kremowe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak