Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem budyniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 250 g miękie
kwaśna śmietana 250 g
sól szczypta
jajko 1 rozstrzepane przed samym pieczen
cukier puder 16 g przed samym pieczeniem
mleko 1/2 l
cukier 125 g
mąka 125 g
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy 16 g
masło 130 g miękie

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem budyniowym

Wykonanie
Składniki wyjmujemy na stolnicę. Ciasto należy szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników . Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy: 400 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość ok. 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować pędzelkiem np. rozpuszczonym masłem lub olejem (aby po upieczeniu łatwo rurki odchodziły od foremek), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem waniliowym. Wykładamy na blaszkę w równych odległościach.
Rurki piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
W misce ucieramy masło na jasny puch, dodajemy do niego stopniowo przestygnięty budyń. Gdy rurki przestygną to za pomocą szprycy nakładamy do nich krem budyniowy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak