Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem budyniowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
smietana 18% 210 g
masło 82% 200 g
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
szczypta soli

Krem budyniowy

mleko 3,2% 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
skrobia ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder 1/2 szkl
masło 82% 200 g
żółtko jajek 3
cukier wanilinowy 16 g

Porada

*Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej.

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem budyniowym

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Składanki siekamy i przekładamy na stolnicę oprószamy mąką, wyrabiamy do póki nie będzie gładkie. Następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. W tym czasie metalowe rurki smarujemy niewielką ilością masła. Część ciasta wałkujemy bardzo cienko 2-3 mm, za pomocą radełka wykrawamy paski o szerokości 1-1,5 cm x 20-30 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone ). Pasek ciasta zawijamy spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier z cukrem wanilinowym przesypujemy na płaski talerzyk, każdą rurkę obtaczamy. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdejmujemy z foremek, pozostawiamy do wystudzenia. Przed następną partią pieczenia rurki porządnie studzimy.

Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 150 ml mleka, mieszamy z mąką, skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do momentu pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięte w pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 24.01.2017 18:16
Wspaniale wygladają
ania2610 24.01.2017 17:03
pycha, wyglądają wspaniale!
MagdalenaIC 24.01.2017 14:49
Uwielbiam :D Idealne do kawy lub herbaty ;)
Renataj 24.01.2017 13:52
Uwielbiam rurki z każdym nadzieniem:)
Malinka 24.01.2017 12:59
Rurki-palce lizać!
molanka 24.01.2017 12:21
prezentują się wyśmienicie
iskierka.ag 24.01.2017 12:08
Ale pyszne, wyglądają obłędnie!
RenataZ-et 24.01.2017 11:20
idealne do popołudniowej kawki :)
gosia56 24.01.2017 09:55
pyszne rurki;)
tobi1989 24.01.2017 09:53
Wspaniałe :)
Ewelina1991 24.01.2017 09:40
pyszne rureczki ;-)
Agnieszka-87-25 24.01.2017 09:27
uwielbiam rurki
pestka 24.01.2017 09:20
wyglądają pysznie
Edith85 24.01.2017 08:26
Uwielbiam!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak