Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rurki z kremem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
margaryna 250 g
śmietana 18 proc 1 szkl
cukier wanilinowy 2 op
mleko 3,2% 1 1/3 szkl
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 2 op
żółtko jajek 4
masło 250 g
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: rurki z kremem

Składniki na ciasto starannie ze sobą zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na części i cienko rozwałkować. Pociąć na paski ok 1,5 cm i nawijać na metalowe foremki zaczynając od szerszej strony i zachodząc ciastem na ciasto kończyć na węższej końcówce. Dobrze skleić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 15 min (do zrumienienia) w temperaturze ok 220 stopni. Upieczone rurki, ściągać z foremek i wystudzić.
1/3 szklanki zimnego mleka wymieszać z obiema mąkami. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Mlekiem zalać żółtka roztrzepując trzepaczką i dodać mleko z mąką, ciągle mieszając zagotować. Ugotowany budyń całkowicie wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Całość utrzeć na gładką masę. Szprycą napełniać upieczone rurki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak