Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z bitą śmietanką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
masło 250 g
śmietana 18 proc 250 g
sól szczypta
śmietana kremówka 600 ml
cukier puder 2 łyżki
barwnik spożywczy do ciast sczypta

Porada

Jako nadzienie można wykorzystać krem karpatkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z bitą śmietanką

Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote.

Kremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru

Wystudzić, nabić bitą śmietanką. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 22.06.2014 15:29
dobre i takie kolorowe
adelajda 13.05.2014 12:44
To może ja się załapię na jedną :)))
Kejti 09.04.2014 12:25
Poproszę do kawy :-)
Kuchenka 06.04.2014 16:44
uwielbiam to !
Michał2 05.04.2014 16:00
bardzo lubię- smaczne muszą być:)
Beatris 05.04.2014 15:10
Z przyjemnością jedną bym zjadła.
gosia56 05.04.2014 14:19
moje ulubione;)
Grazyna0211 05.04.2014 11:31
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak