Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdzowe

mąka pszenna 50 dkg
cukier 2-3 łyżki
mleko 1 szkl
masło 10 dkg
jajko 2 szt
drożdże 5 dkg
puree z dyni 2-3 łyżki
sól 1 szczypta

dodatkowo

śmietana 30% 330 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyzeczki
polewa czekoladowa 2-3 łyzki

Porada

Ja zrobiłam tylko 14 rurek bo tyle mam foremek z reszty ciasta upiekłam chałkę i bułeczki z marmoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką

Kroki postępowania

1
Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru wlewamy 2-3 łyżki letniego mleka i 2-3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy aż wyrosną
Krok 1 - Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką foto
2
Rozpuszczamy masło do masła wlewamy mleko lekko studzimy
Krok 2 - Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką foto
3
Do misy robota wsypujemy mąkę dodajemy cukier ,wbijamy jajka dodajemy pure z dyni dodajemy wyrośniete drożdze i wlewamy masło z mlekiem i dodajemy szczyptę soli .Mieszamy składniki ciasta .Jak wyjdzie trochę za wolne to dosypujemy trochę mąki.
Zostawiamy aż ciasto wyrośnie jeszcze raz krótko mieszam w robocie.
Krok 3 - Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką foto
4
Ciasto przekładam do miski oprószonej mąką nakrywam i znowu czekam aż wyrośnie
Krok 4 - Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką foto
5
Ciasto jak wyrośnie dzielę na pół wykładam na blat wałkuję i tnę paski ciasta .
Długość pasków zależy od długości rurek.
Krok 5 - Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką foto
6
Rurki smarujemy lekko masłem i owijamy paskami ciasta.
Układamy na blasze wyłożonej papierem.
Czekamy trochę az trochę podrosną .
Rurki smarujemy wodą albo żółtkiem wymieszanym z odrobiną.mleka
Krok 6 - Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką foto
7
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 20 minut
Rurki od razu po upieczeniu zdejmujemy z foremek studzimy.
Krok 7 - Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką foto
8
Zelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje pózniej zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ubijamy śmietanę wlewamy żelatynę na koniec dodajemy polewę czekoladową.
Śmietanę wstawiamy do lodówki aby trochę stężała .
Śmietankę dajemy do rękawa cukierniczego i wciskamy w rurki.

POLECAM!!!!
Krok 8 - Rurki drożdzowe z czekoladową śmietanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.02.2016 11:44
wyśmienite rureczki :-)
gosia56 27.02.2016 17:33
Zrób ale najlepiej smakuję pierwszego dnia są ładnie chrupiące;)
RenataZ-et 27.02.2016 09:06
Na pewno bardzo smaczne
Bernadeta1 26.02.2016 19:16
Ale pysznie się prezentują !
Janina 26.02.2016 15:27
Pyszności;))
Mniam 26.02.2016 10:17
Koniecznie muszę kiedyś takie zrobić, bo na pewno są przepyszne.
gosia56 26.02.2016 09:35
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
Krystyna32 26.02.2016 08:20
bardzo apetyczne
Krzysztof15 26.02.2016 06:34
pyszne rureczki
Franciszek 26.02.2016 01:00
dobre do kawy
UrszulaS 25.02.2016 23:18
oj jadłabym takie rureczki :P
Łukasz15 25.02.2016 21:51
Przepyszne.
agaK. 25.02.2016 21:22
Super deser:)
bryndzia93 25.02.2016 21:13
Wyglądają smakowicie! :)
Damiano
Damiano 25.02.2016 20:43
smaczny deser
gusia1000 25.02.2016 20:33
Dobra słodkość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak