Przepis i sposób przygotowania na: Rurki do barszczu
Mleko podgrzewamy , dokładamy drożdże, cukier oraz mąkę w takiej ilości by ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn jest gotowy dokładamy pozostałą mąkę, jajko, sól i wyrabiamy. W połowie wyrabiania dokładamy olej. Wyrabiamy do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto cienko wałkujemy. Kroimy w paski.
Metalowe rurki do pieczenia smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie ciasto. Gotowe rurki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 20 minut (180°) w piekarniku do zrumienienia.
Po wyjęciu w środek nakładamy dowolne nadzienie. U mnie mięsno-kapuściane.
NADZIENIE:
Kapustę gotujemy w wodzie. (Aby nie była zbyt kwaśna kilka razy płuczemy w trakcie gotowania. W zależności od gustu i smaku 3-4 razy). Studzimy. Następnie kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju rumienimy pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę oraz zmielone wcześniej mięso. (Ja mięso obieram z kości i rozdrabniam po prostu w malakserze, tak jest szybciej). Całość chwilę razem smażymy i doprawiamy do smaku.