Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki do barszczu

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 300 gram
mleko 3/4 szklanki
drożdże 3 dag
olej 3-4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
jajko 2 sztuki
kminek Prymat do posypania

NADZIENIE;

mięso gotowane 30 dag drobiowe
kapusta kiszona 30 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
cebula 1 sztuka

Porada

To doskonały dodatek do czerwonego barszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki do barszczu

CIASTO:
Mleko podgrzewamy , dokładamy drożdże, cukier oraz mąkę w takiej ilości by ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn jest gotowy dokładamy pozostałą mąkę, jajko, sól i wyrabiamy. W połowie wyrabiania dokładamy olej. Wyrabiamy do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto cienko wałkujemy. Kroimy w paski.
Metalowe rurki do pieczenia smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie ciasto. Gotowe rurki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 20 minut (180°) w piekarniku do zrumienienia.
Po wyjęciu w środek nakładamy dowolne nadzienie. U mnie mięsno-kapuściane.

NADZIENIE:
Kapustę gotujemy w wodzie. (Aby nie była zbyt kwaśna kilka razy płuczemy w trakcie gotowania. W zależności od gustu i smaku 3-4 razy). Studzimy. Następnie kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju rumienimy pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę oraz zmielone wcześniej mięso. (Ja mięso obieram z kości i rozdrabniam po prostu w malakserze, tak jest szybciej). Całość chwilę razem smażymy i doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 13.06.2015 18:39
rurki wyglądają wspaniale
barbara11561 25.02.2015 17:30
świetny pomysł z tymi rurkami,zawsze robię na słodko:)czas zrobić inaczej:)
goofy9 02.02.2015 15:25
super alternatywa pasztecików
iziona 01.02.2015 17:16
Bardzo fajny pomysł
Kuchenka 01.02.2015 10:34
rewelacyjny przepis
Wacław 01.02.2015 10:25
pyszny dodatek do barszczu
Mniam 01.02.2015 10:06
W końcu rurki nie na słodko :) Bardzo oryginalny pomysł i dobrze się trzyma w palcach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak