Przepis i sposób przygotowania na: Rumowy kęs
2.Biszkopt i ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty 4cmx4cm;
3.Wodę, cukier, skórki z pomarańczy i cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut, następnie wyłączyć źródło ciepła, dodać rum i ostudzić;
4.Dżem morelowy lekko podgzać z odrobiną wody tak by można było go rozprowadzać pędzelkiem;
5.Formować ciasteczka: 1 kwadrat ciasta francuskiego przy pomocy pędzelka posmarować dżemem morelowym, kłaść na niego kawałek biszkopta i obficie nasączyć go syropem cytrusowo-rumowym (można też kawałki biszkopta zanurzać w syropie, ale trzeba to robić bardzo szybko,żeby zbytnio nie przesiąkł), wierzch biszkopta posmarować dżemem i kłaść kwadrat ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem i ozdobić maliną; I tak aż do wykończenia składników;
Smacznego!
Uwagi: biszkopt można zastąpić biszkoptem orzechowym lub migdałowym lub innym ciastem,które np. zostało z poprzednich dni, ważne by dobrze je nasączyć syropem by było mokre;