Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumowy kęs

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 300 g
Biszkopt 150 g
dżem morelowy do posmarowania
woda 500 ml
cukier 250 g
skórka pomarańczowa 10 g
skórka z cytryny 10 g
rum 100 ml
cukier puder do posypania
Do dekoracji:
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Rumowy kęs

1.Ciasto francuskie upiec na złoty kolor wg przepisu na opakowaniu lub (jeśli domowe) ok. 15-20 minut w 200 stopniach; Jeśli pojawiły się "napompowane płaty ciasta" zgnieść je delikatnie;Wystudzić;
2.Biszkopt i ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty 4cmx4cm;
3.Wodę, cukier, skórki z pomarańczy i cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut, następnie wyłączyć źródło ciepła, dodać rum i ostudzić;
4.Dżem morelowy lekko podgzać z odrobiną wody tak by można było go rozprowadzać pędzelkiem;
5.Formować ciasteczka: 1 kwadrat ciasta francuskiego przy pomocy pędzelka posmarować dżemem morelowym, kłaść na niego kawałek biszkopta i obficie nasączyć go syropem cytrusowo-rumowym (można też kawałki biszkopta zanurzać w syropie, ale trzeba to robić bardzo szybko,żeby zbytnio nie przesiąkł), wierzch biszkopta posmarować dżemem i kłaść kwadrat ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem i ozdobić maliną; I tak aż do wykończenia składników;
Smacznego!

Uwagi: biszkopt można zastąpić biszkoptem orzechowym lub migdałowym lub innym ciastem,które np. zostało z poprzednich dni, ważne by dobrze je nasączyć syropem by było mokre;

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.11.2014 22:28
lubię takie recyklingi :D
Ola1young 06.05.2014 16:43
pyszny kęs,ładnie pokazany :)
Iwona56 05.05.2014 19:53
Wyglada swietnie
Klausia 01.05.2014 19:23
wygląda wspaniale :)
cukiereczek 01.05.2014 10:36
słodki kęs
Łucja 10.03.2014 19:44
Pięknie wygląda!
fotoviderek 09.03.2014 12:34
Pyszności :)
caralajna 08.03.2014 21:34
wygląda urzekajnąco
Alex_M 06.03.2014 10:45
fajny pomysł na deser :)
Janina 06.03.2014 07:34
Smaczny deserek;)
migotka28 05.03.2014 22:08
lubię ciasta z rumowym posmakiem
Rafał10 05.03.2014 08:14
Pyszności, aż ślinka się w buzi zbiera :)
monisia1977 05.03.2014 07:11
fajnie wygląda
Mniam 04.03.2014 21:15
Świetne ciasto- takie inne :)
Paolcia 04.03.2014 19:19
ojjj muszę spróbować :)
wwwiolka 04.03.2014 19:18
Bardzo fajne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak