Rumiana maślana chałka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    450 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • drożdże

    20 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    150 mililitrów
  • masło

    50 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • mleko

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rumiana maślana chałka foto

Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami. Do osobnej miski przełożyć resztę składników - mąkę, cukier, sól i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, połączyć z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieść ciasto, stopniowo dolewając mleko. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny, aż wyrośnie, w czasie wyrastania uderzyć w ciasto dwa razy. Następnie wyrobić je raz jeszcze na stolnicy.

Krok 2 - Rumiana maślana chałka foto
Ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich na 3 złączone u góry pasy.
Krok 3 - Rumiana maślana chałka foto
Z kawałków ciasta zapleść „warkocz”.
Krok 4 - Rumiana maślana chałka foto

Przełożyć chałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 35 minut do tzw. „napuszenia”.

Krok 5 - Rumiana maślana chałka foto
Posmarować chałkę żółtkiem.
Krok 6 - Rumiana maślana chałka foto

Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 190 stopni aż będzie rumiana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 05.12.2014 08:00
ekstra śniadanie, plus kakao - smak dzieciństwa
adelajda 14.11.2014 17:16
Smaczny przepis :)
noninka77 08.11.2014 14:42
Chałka....smak dzieciństwa :)
iziona 08.11.2014 13:45
Cudowne te chałeczki
Krewa007 08.11.2014 12:57
Wygląda bardzo apetycznie:)
Lucan 08.11.2014 12:02
ciężko teraz o dobrą piekarnie blisko domu i już dawno nei jadłem chałki, mam nadzieję że ten przepis przypomni mi smaki dzieciństwa!
Betina#45 08.11.2014 11:20
Pycha..wyśmienite na śniadanko :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat