Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruloniki ziemniaczane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dkg
śmietana 12% 1 łyżka
masło 150 gram
jajko 3 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ruloniki ziemniaczane

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dokładnie rozgnieść, aby nie było grudek, dodać łyżkę masła, jedno żółtko, łyżka śmietany , szczypta gałki muszkatałowej, pieprz (jeśli masz szczypiorek, pietruszkę można dodać dla wzbogacenia smaku)
Całość dokładanie połączyć i wstawić do lodówki na ok 1,5 godz.
Po schłodzeniu masy formować małe ruloniki, które obtaczamy
w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Układamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego. Na wierzch wkrawamy wiórki masała. Całość zapiekamy w piekarniku 190 stopniach ok 45 minut do godziny. W połowie pieczenia odwróć ruloniki
i dalej zapiekać.
Podajemy z mięsem, lub sałatkami.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 02.03.2014 10:31
super, podoba mi się
Konczi 02.02.2014 15:34
Pysznie wyglądają
IwonaDD 02.02.2014 12:46
świetne danie
Jadwiga/Jaga85 01.02.2014 17:49
Fajny i prosty przepis
mysza75 01.02.2014 16:08
fajny i smaczny pomysł na ruloniki
Ania321 01.02.2014 14:51
wyglądają bardzo smacznie :)
nogawkuchni 01.02.2014 14:17
Pyszny patent na ziemniaczane danie,na pewno by mi zasmakowało, prezentuje się smakowicie.
jowant 01.02.2014 13:42
pięknie się prezentują na talerzu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak