Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruloniki z ciasta francuskiego

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatów mrożonego ciasta francuskiego 3 płaty
nektarynka 1
winogrona 10 dag
konfitury z czerwonej porzeczki 8 dag
żółtko jajek 1
śmietany 30% 50 ml
cukru kryształu 10 dag
z połowy cytryny sok

Przepis i sposób przygotowania na: Ruloniki z ciasta francuskiego

Płaty ciasta rozłożyć na posypanej mąką stolnicy. Gdy się rozmrożą rozwałkować i podzielić na małe kwadraty.

Owoce umyć, osuszyć i obrać ze skórek. Podzielić na mniejsze części i przełożyć na patelnię. Dodać cukier i zasmażać owoce tak długo, aż osiągną konsystencję marmolady. Wyjąć do naczynia i ostudzić. Dodać konfiturę porzeczkową (chyba że ktoś ma jeszcze porzeczki to można je zasmażać z pozostałymi owocami) i sok z cytryny. Wymieszać.

Porcję przygotowanych owoców układać na brzegu każdego kwadratu. Zwijać każdą porcję ciasta francuskiego w rulon. Układać na blasze od pieczenia wyłożonej papierem. Każdy rulon posmarować śmietana roztrzepaną z jajkiem i posypać odrobiną cukru. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 03.04.2013 12:28
mm super;)!
monika154 06.09.2011 19:53
śiwetne
ilka_86 16.06.2011 08:42
świetne
IlonaAlbertos 02.03.2011 00:29
Uwielbiam takie smakołyki :) Aż ślinka cieknie na samą myśl :)
Aleksandra45 22.02.2011 15:40
super
Baska Kaska 11.02.2011 10:03
prosto i smacznie
iknkirke 08.02.2011 09:25
pycha
stokrotka 01.02.2011 13:53
super
cichor 17.08.2010 11:17
ale pychota :-)
Misiek1 17.08.2010 10:55
Uwielbiam ciasto francuskie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak