Rubinowa tarta

Rubinowa tarta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • drożdże świeże

    12 g
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • mleko

    80-90 ml
  • czosnek niedźwiedzi 

    1 łyżka
  • sól

Nadzienie

  • buraki czerwone

    gotowane 220 g
  • cebula czerwona

    160 g
  • ząbek czosnku

    1 duży
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • tymianek Prymat

  • ser kozi

    70 g

Sos

  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w plasterki.
Cebulę udusić na 1 łyżce oleju, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, polać octem balsamicznym. Dodać starte buraki, posiekany ząbek czosnku, chwilę dusić, przestudzić.
Ciasto.
Do mąki dodać pokruszone drożdże , czosnek niedźwiedzi, letnie mleko, olej, sól i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Okrągłą 10 cm blaszkę nasmarować margaryną.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki blaszki,podpiec w 180 C około 15 minut. Mi trochę zostało więc zrobiłam ozdobne wzorki.
Na podpieczone ciasto szybko przekładamy nadzienie, kozi serek i wzorki z ciasta.
Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat