Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rubinowa tarta

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 200 g
drożdże świeże 12 g
olej rzepakowy 3 łyżki
mleko 80-90 ml
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
sól

Nadzienie

buraki czerwone gotowane 220 g
cebula czerwona 160 g
ząbek czosnku 1 duży
ocet balsamiczny 1 łyżka
sól i pieprz
Tymianek suszony Prymat
ser kozi 70 g

Sos

śmietana 18 proc 200 ml
jajko 1 sztuka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Rubinowa tarta

Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w plasterki.
Cebulę udusić na 1 łyżce oleju, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, polać octem balsamicznym. Dodać starte buraki, posiekany ząbek czosnku, chwilę dusić, przestudzić.
Ciasto.
Do mąki dodać pokruszone drożdże , czosnek niedźwiedzi, letnie mleko, olej, sól i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Okrągłą 10 cm blaszkę nasmarować margaryną.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki blaszki,podpiec w 180 C około 15 minut. Mi trochę zostało więc zrobiłam ozdobne wzorki.
Na podpieczone ciasto szybko przekładamy nadzienie, kozi serek i wzorki z ciasta.
Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak