Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym

Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym. Torcik został przełożony dżemem z wiśni i kremem z białej czekolady. Torcik idealny na urodziny.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopty x 3:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

Krem z białej czekolady:

  • masło

    7.5 dag
  • cukier puder

    2.5 łyżki
  • biała czekolada

    5 dag

Krem maślany:

  • masło 82%

    300 gramów
  • cukier puder

    250 gramów
  • mleko

    2.5 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • barwnik spożywczy do ciast

    2 szczypta

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.

3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikami. Kolorowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.

4. Składanie: Jeden biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy biszkopt, smarujemy dżemem wiśniowym, kładziemy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem maślanym. Przy pomocy rękawów cukierniczych dekorujemy tort. Chłodzimy tort.

Barwniki spożywcze: różowy i fioletowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

27.01.2019 21:44
Śliczna dekoracja, idealna na Walentynki:)

Babeczka35

27.01.2019 19:09
Piękny tort :) Jesteś bardzo zdolna :)

Bożena Matuszczyk

22.01.2019 10:20
Wspaniały torcik ,śliczna dekoracja.;)

bietka

22.01.2019 10:15
Piękny torcik, a w przekroju wygląda bardzo smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat