Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopty x 3:
-
jajko
2 sztuki -
cukier
2 łyżki -
mąka tortowa
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1 łyżki -
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki
Krem z białej czekolady:
-
masło
7.5 dag -
cukier puder
2.5 łyżki -
biała czekolada
5 dag
Krem maślany:
-
masło 82%
300 gramów -
cukier puder
250 gramów -
mleko
2.5 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
barwnik spożywczy do ciast
2 szczypta
Dodatkowo:
-
dżem wiśniowy
250 gramów
Przepis i sposób przygotowania Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.
3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikami. Kolorowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.
4. Składanie: Jeden biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy biszkopt, smarujemy dżemem wiśniowym, kładziemy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem maślanym. Przy pomocy rękawów cukierniczych dekorujemy tort. Chłodzimy tort.
Barwniki spożywcze: różowy i fioletowy.
Komentarze (4)