Różyczki karnawałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szkl
  • żółtko jajek

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • spirytus

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różyczki karnawałowe foto
Mąkę łączymy razem z masłem. Dodajemy żółtka, sól, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Różyczki karnawałowe foto
Przygotowane ciasto 10-15 minut wybijamy drewnianym wałkiem. Ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy.
Krok 3 - Różyczki karnawałowe foto
Trzema krążkami o różnej średnicy wykrawamy kółeczka. Każdy krążek nacinamy nożem w kilku miejscach na obwodzie. Środek największego kółeczka smarujemy białkiem, na to kładziemy mniejszy krążek, który znów smarujemy białkiem i nakładamy na niego najmniejszy krążek. Mocno dociskamy środek, aby krążki się zlepiły.
Krok 4 - Różyczki karnawałowe foto
Różyczki smażymy na rozgrzanym oleju, układając płatkami do dołu. Róże odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Różyczki karnawałowe foto
Oprószamy cukrem pudrem. Środki różyczek dekorujemy odrobiną marmolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 04.02.2014 23:05
wyszły idealnie :)
kate.500 28.01.2014 07:59
apetyczne ciasteczka
Ania84 16.01.2014 11:00
cudne i smaczne :)
monia2005 15.01.2014 20:35
są piękne takie równiutkie :-)
Olga_SK 15.01.2014 20:03
Piękne są :D
danusia19671 15.01.2014 19:19
też takie robię, pychotka
ao_12 15.01.2014 18:49
pięknie wyglądają
iziona 15.01.2014 18:45
Śliczne i apetyczne
Mniam 15.01.2014 18:42
Piękne są takie różyczki. Też taki robię :)
Czarnula87 15.01.2014 18:27
na tłusty czwartek idealne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat