Różyczki cukrowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • glukoza

    1 łyżka
  • cukier puder

    8 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wrzącą wodę wlać do kubka, rozpuścić w niej galaretkę z żelatyną, wystudzić. Do miseczki wsypać glukozę, cukier puder- przesiany, wlać 2 łyżki rozpuszczonej galaretki z żelatyną i zagniatać jak makaron. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką ziemniaczaną. Kieliszkiem wykrawać krążki i zwijać ruloniki formując róże. Na 1 różę potrzeba ok. 5-6 krążków (środek + płatki róży). Układać delikatnie na folii aluminiowej, pozostawić do zastygnięcia.
Dodając różne smaki galaretki możemy wykonywać kolorowe bukiety, a z zielonej galaretki można zrobić listki, po czym dekorować torty i mazurki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 17.05.2011 22:32
Wypróbowałam i róże wychodzą super,jak się troche nad nimi popracuje. polecam.
PaniMISIOWA 21.03.2011 17:18
ładne
teresa18 02.02.2011 17:29
zawsze chciałam takie zrobic

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat