Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka
3 szklanki -
cukier
1/2 szklanki -
drożdże
1/3 kostki -
cukier waniliowy
1 opak -
jajko
3 sztuki -
mleko
1/2 szklanki -
masło
50 gr
oraz
-
tłuszcz do smażenia
Przepis i sposób przygotowania różyczki
* w misce rozkruszam drożdże,dodaję łyżkę cukru oraz 4 łyżki ciepłego mleka odstawiam aż zaczyn zacznie pracować.
* do misy robota wsypuję mąkę ,jaja ubijam na parze z dodatkiem cukrów,ubite dodaję do mąki,następnie dodaję wyrośnięty zaczyn ,ciepłe mleko i wyrabiam około 10 minut, na koniec wlewam masło,jak ciasto jest gładkie , wyjmuję na blat posypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiam, przykrywam ściereczka i zostawiam na godzinę.
* po tym czasie z ciasta odrywam po kawałku .roluję i zwijam na kształt różyczki,zostawiam do wyrośnięcia na pól godz.
* rozgrzewam tłuszcz i smażę na złoty kolor .
* po upieczeniu odsączam na ręczniku papierowym.
* oprószam cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!!!
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się