Różowy pstrąg pieczony w folii z chrzanowo – jabłkowym sosem.

Różowy pstrąg pieczony w folii z chrzanowo – jabłkowym sosem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    1 szt
  • cytryna

    0,5 szt
  • pietruszka zielona

    2 łyżki
  • masło

    4 dag
  • sos

  • śmietana 18 proc

    0,5 szklanka
  • chrzan śmietankowy

    2 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • jabłko kwaśne

    1 szt
  • cukier

  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pstrąga wyfiletować, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na 4 kawałki. Oprószyć odrobiną przyprawy do ryb. Na 4 położyć po plasterku cytryny, pozostałe 4 posypać pietruszką. Na filety z pietruszką, położyć te z cytryną. Folię aluminiową natłuścić masłem. Pozostałe masło położyć na każdym pstrągu. Pstrągi zawinąć w folię i piec w piekarniku około 20 minut.
W czasie w którym pieczemy pstrąga zrobić do niego sos.
Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Wstawić na chwilę do lodówki .

PS. Jeżeli posiadamy pieprz cytrynowy, to zamiast przyprawy do ryb posypać odrobiną soli i tym pieprzem. Należy pamiętać, dodając cytrynę powinniśmy ją przed pokrojeniem w plasterki sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną wodą ,osuszyć i dopiero pokroić w plasterki.
Jest to danie szybkie, banalnie proste w wykonaniu, a smakuje w połączeni z tym sosem rewelacyjnie. Jeszcze jedno. Zrobiłem sobie całego takiego pstrąga.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maria 70 13.11.2013 19:57
Kocham rybki w każdej postaci.
agnieszka214 13.11.2013 17:14
bardzo smacznie
Marta1986 13.11.2013 15:02
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat