Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowy pstrąg pieczony w folii z chrzanowo – jabłkowym sosem.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 1 szt
cytryna 0,5 szt
pietruszka zielona 2 łyżki
masło 4 dag
sos
śmietana 18 proc 0,5 szklanka
chrzan śmietankowy 2 łyżki
majonez 2 łyżki
jabłko kwaśne 1 szt
cukier
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Różowy pstrąg pieczony w folii z chrzanowo – jabłkowym sosem.

Pstrąga wyfiletować, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na 4 kawałki. Oprószyć odrobiną przyprawy do ryb. Na 4 położyć po plasterku cytryny, pozostałe 4 posypać pietruszką. Na filety z pietruszką, położyć te z cytryną. Folię aluminiową natłuścić masłem. Pozostałe masło położyć na każdym pstrągu. Pstrągi zawinąć w folię i piec w piekarniku około 20 minut.
W czasie w którym pieczemy pstrąga zrobić do niego sos.
Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Wstawić na chwilę do lodówki .

PS. Jeżeli posiadamy pieprz cytrynowy, to zamiast przyprawy do ryb posypać odrobiną soli i tym pieprzem. Należy pamiętać, dodając cytrynę powinniśmy ją przed pokrojeniem w plasterki sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną wodą ,osuszyć i dopiero pokroić w plasterki.
Jest to danie szybkie, banalnie proste w wykonaniu, a smakuje w połączeni z tym sosem rewelacyjnie. Jeszcze jedno. Zrobiłem sobie całego takiego pstrąga.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 13.11.2013 19:57
Kocham rybki w każdej postaci.
agnieszka214 13.11.2013 17:14
bardzo smacznie
Marta1986 13.11.2013 15:02
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak