Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowa sałatka na zimę

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1 kg
marchew 1 kg
kapusta biała 1 kg
cebula 1 kg
papryka 1 kg
Zalewa:
woda 6 szklanek
ocet 1 szklanka
cukier 1 szklanka
sól 2,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat kilka szt
ziele angielskie kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Różowa sałatka na zimę

Umyte buraki gotujemy bez obierania. Polecam zrobić to wieczorem dzień wcześniej, to sobie spokojnie do rana ostygną. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Podobnie jak obraną surową marchewkę.

Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy na paseczki, zaś cebulę na półtalarki.

Przygotowujemy zalewę : wszystkie jej składniki zagotowujemy w dużym garze. Do zalewy wrzucamy buraczki i gotujemy je 1o minut. Następnie dodajemy do garnka marchew i znowu gotujemy 10 minut. Czynność tę powtarzamy ze wszystkimi pozostałymi warzywami w tej kolejności : buraki - marchew-kapusta-cebula-papryka.

Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Pasteryzujemy kwadrans.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.11.2012 18:51
Robię podobne sałatki - bardzo je lubimy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak