Rozmarynowy Indyk

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • rozmaryn

    kilka gałązek
  • musztarda francuska

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżka
  • przyprawa do indyka

    do smaku
  • czosnek

    4 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z udźca wyciąć kość. Natrzeć mięso musztardami, przyprawą do indyka i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Cebulę umyć, obrać i pokroić w półplasterki.
Do rozłożonego indyka włożyć połowę cebuli, i 2 gałązki rozmarynu. Zawinąć mięso i związać sznurkiem.
Na wierzchu położyć resztę cebuli i gałązki rozmarynu.
Schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, położyć obok obrane przekrojone na pół ziemniaki i obraną, pokrojoną w grube plastry marchewkę.
Piec w 180 stopniach, w zamkniętym naczyniu żaroodpornym ok 45 minut, potem przez 15 minut bez przykrycia

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 01.05.2011 13:30
zrobie to , bo lubię nowości...
kanu83 17.03.2011 22:35
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat