Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozmarynowo-tymiankowa oliwa z oliwek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeży rozmaryn 4 gałązki
oliwa 750 ml
tymianek 3 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Rozmarynowo-tymiankowa oliwa z oliwek

Gałązki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie strzepujemy nadmiar wody i osuszamy. Butelkę dokładnie umytą, wyparzamy najlepiej do tego celu użyć z ciemnego szkła, które rozprasza światło słoneczne i nie przepuszcza szkodliwego promieniowania. Do tak przygotowanej butelki wkładamy świeże zioła. Układamy je, a następnie zalewamy oliwą. Robimy to w taki sposób, aby zioła były całe zanurzone w oliwie.

Tak przygotowaną oliwę przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, ale nie w lodówce bo to zbyt zimne dla niej środowisko. Oliwa nabędzie aromatu rozmarynu i tymianku nie wcześniej niż po miesiącu leżakowania.

Najlepiej sprawdza się do sałatek i marynat.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.11.2013 00:09
super pomysł na smakową oliwę
Alex_M 12.11.2013 10:38
wspaniale musi pachnieć :)
adelajda 09.11.2013 20:07
najczęściej robię czosnkową oliwę, muszę koniecznie spróbować Twojej
agnieszka214 09.11.2013 12:36
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak