Rozmarynowa śląska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa śląska

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • lubczyk

    2 gałązki
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • woda

    3/4 szklanki
  • śmietanka

    1/2 szklanki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rozmarynowa śląska foto
Kiełbasę ponacinać w krateczkę . Cebulę pokroić w dość grube pół plasterki i zrumienić na suchej patelni .Dodać olej. Na cebulę dołożyć kiełbasę i podsmażyć na rumiano z obu stron tak by nacięcia się rozwinęły w ,, różyczkę". Owoce jałowca rozgnieść .Wrzucić na patelnię jałowiec ,rozmaryn, lubczyk .
Krok 2 - Rozmarynowa śląska foto
Dodać masło i wodę . Zagotować . Po 5 minutach gotowania usunąć rozmaryn .Dusić dalej kilkanaście minut na małym gazie z uchyloną pokrywką by woda odparowała ( ma zostać trochę aromatycznego sosu ). Wyłowić z sosu jałowiec.
Krok 3 - Rozmarynowa śląska foto
Dolać śmietankę i gotować na malutkim gazie aż zagęści sos . Doprawić do smaku pieprzem i solą .
Podawać z pieczonymi ziemniakami , kluskami lub pieczywem.
Krok 4 - Rozmarynowa śląska foto
Bardzo szybki posiłek ( obiad- kolacja ) . Ratuję się takimi pomysłami gdy mam ,,lenia" , lub gdy zwyczajnie czas mnie goni . Kilka kiełbasek typu śląska zawsze mam w zamrażarce by jeśli chcę zrobić ,,pośpieszny bigos" , zupę z wkładką lub podobne danie mieć je pod ręką . Często robię też kiełbasę w różnych sosach lub zwyczajnie smażoną czy z patelni grillowej ( bardzo lubię tak przygotowaną kiełbasę ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zuzelka 01.12.2013 13:57
niech żyje dobra, polska kiełbaska :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat