Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozmarynowa śląska

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kiełbasa śląska 2 sztuki
cebula 2 sztuki
rozmaryn 1 gałązka
lubczyk 2 gałązki
masło 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
woda 3/4 szklanki
śmietanka 1/2 szklanki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rozmarynowa śląska

Kroki postępowania

1
Kiełbasę ponacinać w krateczkę . Cebulę pokroić w dość grube pół plasterki i zrumienić na suchej patelni .Dodać olej. Na cebulę dołożyć kiełbasę i podsmażyć na rumiano z obu stron tak by nacięcia się rozwinęły w ,, różyczkę". Owoce jałowca rozgnieść .Wrzucić na patelnię jałowiec ,rozmaryn, lubczyk .
Krok 1 - Rozmarynowa śląska foto
2
Dodać masło i wodę . Zagotować . Po 5 minutach gotowania usunąć rozmaryn .Dusić dalej kilkanaście minut na małym gazie z uchyloną pokrywką by woda odparowała ( ma zostać trochę aromatycznego sosu ). Wyłowić z sosu jałowiec.
Krok 2 - Rozmarynowa śląska foto
3
Dolać śmietankę i gotować na malutkim gazie aż zagęści sos . Doprawić do smaku pieprzem i solą .
Podawać z pieczonymi ziemniakami , kluskami lub pieczywem.
Krok 3 - Rozmarynowa śląska foto
4
Bardzo szybki posiłek ( obiad- kolacja ) . Ratuję się takimi pomysłami gdy mam ,,lenia" , lub gdy zwyczajnie czas mnie goni . Kilka kiełbasek typu śląska zawsze mam w zamrażarce by jeśli chcę zrobić ,,pośpieszny bigos" , zupę z wkładką lub podobne danie mieć je pod ręką . Często robię też kiełbasę w różnych sosach lub zwyczajnie smażoną czy z patelni grillowej ( bardzo lubię tak przygotowaną kiełbasę ).
Krok 4 - Rozmarynowa śląska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zuzelka 01.12.2013 13:57
niech żyje dobra, polska kiełbaska :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak