Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1,8 kg
  • czosnek ząbki

    6
  • sól do smaku

  • jabłka

    4
  • pomarańcze

    1,5
  • cynamon Prymat

    2 szczypty
  • skóra z limonki

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
  • Rozmaryn suszony Prymat

    2 szczypty
  • sok z limonki

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dosypujemy rozmaryn oraz sól. Mieszamy.
Krok 2 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Tak przygotowaną miksturą smarujemy kaczkę z zewnątrz. Od wewnątrz kaczkę nacieramy samą solą. Odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 3 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Następnego dnia obierane jabłka i sam miąższ pomarańczy (bez błon) kroimy w mniejsze kawałki. Polewamy sokiem z limonki, posypujemy startą skórą z limonki oraz doprawiamy cynamonem.
Krok 4 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Mieszamy.
Krok 5 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Tak przygotowany farsz nakładamy do środka kaczki.
Krok 6 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Dokładnie zaszywamy nitką i igłą.
Krok 7 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy się zarumieni temperaturę zmniejszamy do 180°C. Pieczemy 2 godziny.
Krok 8 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Następnie kaczkę przewracamy na drugą stronę, aby również się zarumieniła.
Krok 9 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Temperaturę ponownie zwiększamy do 200°C i pieczemy 15 minut.
Krok 10 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Upieczoną kaczkę możemy po porcjować.
Krok 11 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
Podajemy z konfiturą żurawinową.
Krok 12 - Rozmarynowa kaczka z jabłkowo-pomarańczowym farszem foto
lub farszem jabłkowo-pomarańczowym. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 30.01.2017 11:30
bardzo smaczny obiad
Grażyna13 01.04.2014 11:10
Super przepis :)
Motorek 10.09.2013 08:32
bardzo smaczna kaczuszka
Malinka 25.04.2013 20:10
No przepis rewelacja. Ta kaczka to musi smakować...:)
Ania67 06.02.2013 18:34
palce lizać
Wacław 06.02.2013 08:53
bardzo wykwintne danie,dodaję do mięs rozmaryn ,zwłaszcza świeże igiełki
Katarzyna/kate1980 05.02.2013 21:41
superowa
aginaa 05.02.2013 20:22
pyszna
Grażyna13 05.02.2013 16:24
Wspaniała :)
artur7 05.02.2013 12:27
lubię mięsko w takim wydaniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat