Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozmarynowa focaccia

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
woda ciepła 140 ml
oliwa
drożdże świeże 1 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka płaska
pomidorki koktajlowe 10 sztuka
rozmaryn 2 gałązka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rozmarynowa focaccia

Do kubka wlewamy 1/2 wody, dodajemy cukier, rozkruszone drożdże oraz czubatą łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Do misy robota wsypujemy pozostałą mąkę. Dodajemy miałką sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, pozostałą wodę i drożdże.

Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Po tym czasie spód tortownicy smarujemy oliwą z oliwek lub wykładamy papierem do pieczenia.

Dłonie smarujemy obficie oliwą z oliwek. Zagniatamy ponownie ciasto i rozwałkowujemy je koło o średnicy odpowiadającej średnicy tortownicy (28-30 cm). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem lub naciskamy palcem wskazującym. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Układamy pokrojone na pół pomidorki. Posypujemy obficie rozmarynem oraz solą gruboziarnistą.

Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.04.2015 15:25
apetyt rośnie...
Adamorek 21.10.2014 15:31
smaczna przekąska
wwwiolka 21.10.2014 15:05
Bardzo fajny przepis.
Krystyna32 21.10.2014 14:14
wygląda pysznie
Katarzyna59 21.10.2014 13:01
bardzo smakowita
krokus 21.10.2014 12:51
smacznie wygláda
halinah 21.10.2014 12:44
wygląda apetycznie
Lis 21.10.2014 12:44
Smakowity przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak