Rozmarynowa focaccia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dag
  • woda ciepła

    140 ml
  • oliwa

  • drożdże świeże

    1 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka płaska
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuka
  • rozmaryn

    2 gałązka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do kubka wlewamy 1/2 wody, dodajemy cukier, rozkruszone drożdże oraz czubatą łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Do misy robota wsypujemy pozostałą mąkę. Dodajemy miałką sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, pozostałą wodę i drożdże.

Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Po tym czasie spód tortownicy smarujemy oliwą z oliwek lub wykładamy papierem do pieczenia.

Dłonie smarujemy obficie oliwą z oliwek. Zagniatamy ponownie ciasto i rozwałkowujemy je koło o średnicy odpowiadającej średnicy tortownicy (28-30 cm). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem lub naciskamy palcem wskazującym. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Układamy pokrojone na pół pomidorki. Posypujemy obficie rozmarynem oraz solą gruboziarnistą.

Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 14.04.2015 15:25
apetyt rośnie...
Adamorek 21.10.2014 15:31
smaczna przekąska
wwwiolka 21.10.2014 15:05
Bardzo fajny przepis.
Krystyna32 21.10.2014 14:14
wygląda pysznie
Katarzyna59 21.10.2014 13:01
bardzo smakowita
krokus 21.10.2014 12:51
smacznie wygláda
halinah 21.10.2014 12:44
wygląda apetycznie
Lis 21.10.2014 12:44
Smakowity przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat