Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki z kurczakiem, warzywami i ricottą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 450 gram
pieczarki 450 gram
ciasto francuskie 2 opakowania
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ser ricotta 1 opakowanie
sok z połowy cytryny
przyprawy wg uznania
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z kurczakiem, warzywami i ricottą

Mięso kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę (ja użyłam polędwiczek z piersi - do kupienia w Lidlu). Zamarynować przez 30c min w soku z cytryny i odrobinie pieprzu kolorowego.
Cebulę poszatkować. Pieczarki obrać i pokroi. Paprykę pokroić w kostkę.
Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać pieczarki i paprykę, lekko poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski.
Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić kurczaka, przesmażyć 2 minuty na dużym ogniu, potem jeszcze koło 5 na średnim. Dodać usmażone warzywa i ser ricotta, doprawić ulubionymi przyprawami (ja dodałam po szczypcie tymianku i rozmarynu, biały pieprz, słodką paprykę i chili).
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wedle upodobań), na każdym położyć trochę farszu i uformować rożki.
Piec w temp. ok 200 stopni przez 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak