Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki z jabłkami i lukrem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie 1 opakowanie
jabłka 3
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 5-6 łyżek
jajko 1

Lukier

cukier puder 5-6 łyżek
sok z cytryny 3 łyżki
gorąca woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z jabłkami i lukrem

Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na malutkie kawałki.
Wrzucamy je do garnka z grubym dnem, podlewamy 2 łyżkami wody, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i rozgotowujemy na marmoladę. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy. Dzielimy na sześć kwadratów i wykładamy na nie po czubatej łyżce jabłkowej marmolady.

Każdy kwadrat składamy na pół, tak aby powstały trójkąty. Na brzegach przyciskamy je widelcem. Rożki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Rożki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez około 25-35 minut. Do zarumienienia się ciasta.
Po wyjęciu pozostawiamy je do ostygnięcia.

Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder. Dodajemy sok z cytryny oraz gorącą wodę. Dokładnie mieszamy i zdobimy nim jabłkowe rożki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 21.10.2016 15:12
ale pyszności, mniam
Wacław 21.10.2016 14:51
apetyczne rożki :-)
Patrycja33 21.10.2016 13:03
wygladaja smakowicie:-)
Grazyna0211 21.10.2016 12:46
smaczny deser
Franciszek 21.10.2016 12:28
dobre do kawy
Mniam 21.10.2016 11:05
Z chęcią bym schrupała takie rożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak