Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier kryształ 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
margaryna 1 kostka
drożdże 4 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 12% 200 ml
jabłka 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z jabłkami

Drożdże rozrobić z łyżką cukru i łyżką śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać drożdże i pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce i posypać cukrem. Jeśli są bardzo soczyste, to odcisnąć nadmiar soku.

Jabłka nakładać łyżeczką na krążki i ciasta i zalepiać. Pierożki maczać w roztrzepanym białku i cukrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - na złoty kolor. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 09.03.2014 09:04
Babciny przepis, a takie są najlepsze :)
Magula 09.03.2014 08:44
Fajne ciasteczka!
Kasia35 08.03.2014 22:47
smaczne rożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak