Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier puder 4 łyżki
masło 10 dag
żółtko jajek 1 szt
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana 1 łyżka
jabłka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z jabłkami

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek, wymieszać. Następnie wsypać cukier puder i cukier waniliowy, dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszystko dokładnie posiekać nożem, wyrobić ciasto, odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, pokroić w kwadraty 4x4cm. Na każdy kawałek ciasta położyć kawałki jabłek, złożyć na pół i zlepiać przeciwległe brzegi. Ułożyć na przygotowanej blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 12.04.2013 20:05
bardzo smaczne
IlonaAlbertos 11.10.2012 10:27
Pyszności, takie kruche rożki to jedne z najlepszych ciasteczek.
Iwona51
Iwona51 04.10.2011 19:15
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak