Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki twarogowe z serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1/2 kg tłusty
margaryna 250 g
masło 200 g
smalec 50 g
mąka krupczatka 250 g
mąka tortowa 250 g
jajko 2
budyń waniliowy 1 op.
cukier waniliowy do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana
cukier gruby
twarożek 1/2 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki twarogowe z serem

Twaróg zmielić 2-3 razy, aż będzie dość gładki.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zimny tłuszcz utarty na tarce z dużymi oczkami - przesiekać z mąką.
Dodać twaróg , 2 żółtka oraz proszek do pieczenia - zagnieść jednolite ciasto.
Jeżeli ciasto nie chce się związać - dodać z 5 łyżek kwaśnej śmietany.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm , pokroić w średnie kwadraty.

Twarożek śmietankowy utrzeć z cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym.

Masę serową nakładać na środek każdego kwadracika i składać po przekątnej, tworząc mały rożek.
Układać gotowe ciasteczka na blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia.
Posmarować wierzch rożków lekko ubitym białkiem , posypać gruboziarnistym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230*C, z termoobiegiem, przez około 20 minut, aż nabiorą rumianego koloru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 14.12.2012 21:28
super rożki
Habibi 14.12.2012 20:55
To jest stary, znany przepis na ciasto twarogowe, więc wypróbowany przez pokolenia :)
Beata61 14.12.2012 19:58
dodaję do swojej księgi :)
Bogusiaz 14.12.2012 19:45
ekstra
manaika 14.12.2012 19:21
pycha
Marta1986 14.12.2012 19:06
super
Małgorzata106 14.12.2012 19:05
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak