Przepis i sposób przygotowania na: Rożki twarogowe z serem
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zimny tłuszcz utarty na tarce z dużymi oczkami - przesiekać z mąką.
Dodać twaróg , 2 żółtka oraz proszek do pieczenia - zagnieść jednolite ciasto.
Jeżeli ciasto nie chce się związać - dodać z 5 łyżek kwaśnej śmietany.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm , pokroić w średnie kwadraty.
Twarożek śmietankowy utrzeć z cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym.
Masę serową nakładać na środek każdego kwadracika i składać po przekątnej, tworząc mały rożek.
Układać gotowe ciasteczka na blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia.
Posmarować wierzch rożków lekko ubitym białkiem , posypać gruboziarnistym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230*C, z termoobiegiem, przez około 20 minut, aż nabiorą rumianego koloru.