Przepis i sposób przygotowania na: Rożki półkruche ze szpinakiem i grzybami
Przygotować dwie spore patelnie. Na jednej udusić i dobrze odparować szpinak.
Na drugiej zeszklić na oleju posiekaną cebulę, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby - udusić i odparować.
Pozostawić do ostygnięcia i zmielić przez grube sitko.
Połączyć składniki farszu, dolać stopione masło, dodać soli i pieprzu do smaku - mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko podsypując mąką.
Wyciąć równe kwadraty i na środek każdego nałożyć farsz. Składać dwa przeciwległe rogi i skleić.
Gotowe rożki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskimi.
Upiec na rumiano w temp. 180-200*C z termoobiegiem.