Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki półkruche ze szpinakiem i grzybami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO półkruche

mąka pszenna 500 g
masło 200 g
śmietana 3-5 łyżek
jajko 1 duże
żółtko jajek 2-3 szt.
proszek do pieczenia 1 op.
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

~ FARSZ

szpinak mrożony liście 1 kg
grzyby leśne 1 kg
cebula biała 1 duża
masło 100 g
olej do smażenia
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko do smarowania rożków

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki półkruche ze szpinakiem i grzybami

Z podanych składników zagnieść półkruche ciasto, podzielić na połowę, owinąć folią spożywczą i schłodzić.

Przygotować dwie spore patelnie. Na jednej udusić i dobrze odparować szpinak.
Na drugiej zeszklić na oleju posiekaną cebulę, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby - udusić i odparować.
Pozostawić do ostygnięcia i zmielić przez grube sitko.

Połączyć składniki farszu, dolać stopione masło, dodać soli i pieprzu do smaku - mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko podsypując mąką.
Wyciąć równe kwadraty i na środek każdego nałożyć farsz. Składać dwa przeciwległe rogi i skleić.

Gotowe rożki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskimi.

Upiec na rumiano w temp. 180-200*C z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Prts drive 28.03.2016 11:45
Smaczne
Renata9 22.03.2016 22:18
Fajne rożki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak