Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

czekolada gorzka 250 gram
mąka razowa 170 gram , pszenna
masło 200 gram
cukier puder 200 gram
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

DODATKOWO

rabarbar 2 łodygi
cukier 1 łyżka

Porada

Tak jak w rabarbarowym sezonie nie może zabraknąć kompotu z rabarbaru, tak i nie może zabraknąć ciasta z jego udziałem:)

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.

Kroki postępowania

1
Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.
Krok 1 - Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.  foto
2
Czekoladę łamiemy i wraz z masłem rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy cukier puder. Całość chwilkę razem mieszamy by składniki się połączyły.
Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Krok 2 - Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.  foto
3
Następnie dodajemy do niej stopniowo jajka. Dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.  foto
4
Na koniec wsypujemy mąkę oraz dodajemy proszek do pieczenia.
Krok 4 - Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.  foto
5
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy przygotowany rabarbar (po odsączeniu z soku). Brownie pieczemy około 40 minut w 180°C.
Upieczone ciasto studzimy i zajadamy:).
Krok 5 - Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:23
Dobre ciasto.
Mama niejadka 30.12.2015 22:26
Apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak