Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki nadziewane fasolą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

drożdże 5 dag
mąka tortowa 1/2 kg
cukier puder 15 dag
tłuszcz 15 dag
jajko 2 szt
żółtko jajek 3 szt
śmietana 1/8 litra
cukier waniliowy 1 szt

Składniki na nadzienie

fasola 1 szklanka/dowolna
woda letnia 4 szklanki
cukier puder 25 dag
cytryna 1 szt
śmietana 2 łyżki
rum 1 łyżka
aromat migdałowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki nadziewane fasolą

Kroki postępowania

1
Wykonanie nadzienia:
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny, po czym fasolę ugotować na półmiękko. Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki.
Krok 1 - Rożki nadziewane fasolą foto
2
Wykonanie ciasta:
Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić.
Krok 2 - Rożki nadziewane fasolą foto
3
Mąkę usiekać z tłuszczem.
Krok 3 - Rożki nadziewane fasolą foto
4
Dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy.
Krok 4 - Rożki nadziewane fasolą foto
5
Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać śmietany)
Krok 5 - Rożki nadziewane fasolą foto
6
Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, kroić kwadraty i nakładać łyżeczką masę fasolową.
Krok 6 - Rożki nadziewane fasolą foto
7
Zlepiać dokładnie brzegi. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować delikatnie rożki śmietaną lub rozmąconym jajkiem.
Krok 7 - Rożki nadziewane fasolą foto
8
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec przez 20 minut.
Krok 8 - Rożki nadziewane fasolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.04.2015 18:19
ciekawe to :)
Mniam 22.04.2015 11:42
Świetne rożki. Na początku myślałam, że to wypiek na słono, a one są na deser :)))
MałaMi89 21.04.2015 22:18
Posmakowałyby mi!
IKrakowianka 21.04.2015 20:56
rewelacyjne są te rożki
Katarzyna59 21.04.2015 20:39
ciekawy farsz
gosia1988 21.04.2015 19:51
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak