Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • pieczarki

    150 g
  • masło

    50 g
  • kwaśna śmietana

    100 ml
  • proszek do pieczenia

    ½ łyżeczki
  • jajko

    3 szt.
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • kminek Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • drożdże suche

    8 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami foto
Mąkę przesiać do misy. Dodać proszek do pieczenia, suszone drożdże, śmietanę, jedno całe jajo, jedno żółtko oraz roztopione i przestudzone masło.
Krok 2 - Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami foto
Szybko wyrobić ciasto. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami foto
Pieczarki pokroić na drobniejsze kawałki i przełożyć na patelnię. Posypać solą i białym pieprzem. Podsmażyć na oleju rzepakowym. Przestudzone pieczarki wymieszać z surowym białkiem.
Krok 4 - Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami foto
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać kwadraty.
Krok 5 - Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami foto
Na każdym kwadracie ułożyć po porcji przygotowanych pieczarek.
Krok 6 - Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami foto
Pozostałe jajo rozmącić. Posmarować nim brzegi kwadratów. Każdy złożyć na połowę tak, aby powstał zgrabny rożek. Dodatkowo brzegi rożków zagnieść widelcem.
Krok 7 - Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami foto
Rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Krok 8 - Rożki krucho-drożdżowe z pieczarkami foto
Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aguus 27.12.2011 12:57
Ja też bardzo lubię kminek!!
ziutula 26.12.2011 01:19
a dla mnie kminek!!!
Magdalena67 25.12.2011 23:12
Uwielbiam, ale bez kminku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat