Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki krucho-drożdżowe z marmoladą wiśniową

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl.
masło 200 g
smalec 50 g
śmietana gęsta 1/2 szkl.
jajko 2 średnie
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op.
drożdże świeże 25-30 g
marmolada wisniowa

Porada

Gotowe rożki można polać stopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem albo udekorować lukrem cytrynowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki krucho-drożdżowe z marmoladą wiśniową

Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier i wymieszać, aż się rozpłyną.
Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.

W dużej misce połączyć mąkę, sól, śmietanę, jajka, zaczyń i zimny tłuszcz drobno posiekany albo utarty na dużych oczkach tarki warzywnej.
Zagnieść jak najszybciej miękkie ciasto bez zbędnego wyrabiania.
Ciasto nie wymaga wyrastania.

Rozwałkować dość cienko i pociąć w kwadraty. Na każdym kawałku ułożyć po łyżeczce marmolady wiśniowej i sklejać dwa przeciwległe rogi albo formować trójkątne pierożki.

Gotowe ciasteczka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem albo śmietaną.

Piec ok. 10 minut w temp. 170-180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 23.03.2016 09:50
na pewno pyszne;)
agnieszka214 23.03.2016 09:04
Muszą być bardzo pyszne
ice cubes 22.03.2016 22:27
Wyglądają apetycznie :)
Babeczka35 22.03.2016 20:53
Muszą być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak