Rożki krucho-drożdżowe z marmoladą wiśniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szkl.
  • masło

    200 g
  • smalec

    50 g
  • śmietana gęsta

    1/2 szkl.
  • jajko

    2 średnie
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • drożdże świeże

    25-30 g
  • marmolada

    wisniowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier i wymieszać, aż się rozpłyną.
Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.

W dużej misce połączyć mąkę, sól, śmietanę, jajka, zaczyń i zimny tłuszcz drobno posiekany albo utarty na dużych oczkach tarki warzywnej.
Zagnieść jak najszybciej miękkie ciasto bez zbędnego wyrabiania.
Ciasto nie wymaga wyrastania.

Rozwałkować dość cienko i pociąć w kwadraty. Na każdym kawałku ułożyć po łyżeczce marmolady wiśniowej i sklejać dwa przeciwległe rogi albo formować trójkątne pierożki.

Gotowe ciasteczka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem albo śmietaną.

Piec ok. 10 minut w temp. 170-180*C.
Habibi
Gotowe rożki można polać stopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem albo udekorować lukrem cytrynowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 23.03.2016 09:50
na pewno pyszne;)
agnieszka214 23.03.2016 09:04
Muszą być bardzo pyszne
ice cubes 22.03.2016 22:27
Wyglądają apetycznie :)
Babeczka35 22.03.2016 20:53
Muszą być pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat