Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki drożdżowe z jabłkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 800 g
margaryna 250 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 2 łyżki
drożdże 50 g
śmietana 18 proc 1 szklanka
jabłka 4-5 szt
cukier 2-3 łyżki
cynamon Prymat do smaku
jajko 1 szt
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki drożdżowe z jabłkiem

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i odstawić .Na stolnicę wysypać mąkę,dodać cukier puder i szczyptę soli,dokładnie wymieszać.Dodać 200 g margaryny i posiekać nożem.Dodać żółtka i śmietanę z drożdżami i zagnieść ciasto. Pozostała margarynę rozpuścić w rondelku.Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm,pokroić w kwadraty i posmarować roztopioną margaryną.Jabłka obrać pokroić w plasterki, posypać cukrem oraz cynamonem i wymieszać (można też jabłka usmażyć i rożki nadziać marmolada jabłkową).Na każdym kwadracie ciasta ułożyć plasterek jabłka i złożyć w trójkąt.Rożki ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec na złotobrązowy kolor.Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.Rożki można również nadziać marmoladą owocową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.06.2013 22:42
Super słodkość.
Bernadeta1 10.04.2013 00:04
wyglądają apetycznie
Klausia 15.03.2013 12:47
pyszności :) lubię takie przekąski :)
pestka 10.03.2013 08:05
są bardzo pyszne
Mira85 09.03.2013 17:40
z jabłkami uwielbiam
Rafał10 09.03.2013 11:28
wspaniałe ! Ślinka cieknie na sam widok :)
Mysiunia 09.03.2013 08:01
Dziękuję za zgłoszenie - przepis został przyjęty do konkursu :)
angelika14 08.03.2013 22:08
zwykle robię takie zawijane ale te różki wyglądają apetyczniej
wlosiaczek 08.03.2013 22:00
fajne :) muszą być pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak