Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki drożdżowe z budyniem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdzowe

mąka 50 dkg
jajko 3 szt
mleko 250 ml
cukier 3 łyżki
drożdże 5 dkg
masło 10 dkg
sól 1 szczypta

nadzienie

budyń 1 szt
mleko 500 ml
cukier 3 łyżki
rodzynki 5 dkg

kruszonka

masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki drożdżowe z budyniem

Kroki postępowania

1
Gotujemy budyń czekoladowy według przepisu na opakowaniu dodajemy rodzynki mieszamy i studzimy.
Krok 1 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
2
Do miski dajemy mąkę ,cukry i masło wyrabiamy ręką.
Krok 2 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
3
Kruszonkę wyrabiamy ręką jezeli trzeba to dodajemy trochę mąki.
Krok 3 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
4
Do miseczki kruszymy drożdze.
Krok 4 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
5
Do drożdzy dodajemy łyżeczkę cukru,łyżkę mąki i 2 łyżki letniego mleka mieszamy i odstawiamy .
Krok 5 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
6
Czekamy aż drożdze podrosną.
Krok 6 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
7
Masło trzeba rozpuścić
Krok 7 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
8
Mleko lekko podgrzewamy.
Krok 8 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
9
Do miski robota wsypujemy mąkę dodajemy cukier i sól.
Krok 9 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
10
Do mąki dodajemy jajka.
Krok 10 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
11
Do jajek dodajemy wyrośnięte drożdze zamykamy robot.
Krok 11 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
12
Mleko mieszamy z masłem
Krok 12 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
13
Mleko z masłem wlewamy powoli do mąki wyrabiamy ciasto.
Jeżeli jest wolne dodajemy jeszcze trochę mąki.
Krok 13 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
14
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 14 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
15
Jak ciasto wyrośnie jeszcze raz chwilę przerabiamy ręką i czekamy aż znowu wyrośnie.
Krok 15 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
16
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie częsci i czekamy aż podrośnie.
Krok 16 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
17
Wałkujemy ciasto w prostokąt.
Krok 17 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
18
Ciasto kroimy w kwadraty dowolnej wielkości.
Krok 18 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
19
Na każdy kwadrat nakładamy budyń.
Krok 19 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
20
Składamy boki rożków boki można docisnąć widelcem układamy na blasze .
Krok 20 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
21
Do miseczki dajemy zółtko i odrobinę mleka i cukru mieszamy.
Krok 21 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
22
Podrośnięte rożki smarujemy zółtkiem i posypujemy kruszonką.
Krok 22 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
23
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut na złoty kolor 175 st.

POLECAM !!!!!
Krok 23 - Rożki drożdżowe z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 15.06.2014 16:58
pyszne ciasteczka
romanrafal
romanrafal 26.05.2014 17:34
cudowne rożki,bardzo apetyczne
gusia1000 25.05.2014 13:57
Idealny wypiek.
Róża1 18.05.2014 22:09
Super pomysł !!!! na pewno znakomite , aż ślinka leci:-).
Bernadeta1 18.05.2014 16:28
wygląda i smakuje na pewno rewelacyjnie
Beata23 18.05.2014 16:25
muszą być pyszne
Kejti 18.05.2014 01:31
Super deserek,chętnie się poczęstuję :-)
Wiktoria29 17.05.2014 16:24
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak