Rożki drożdżowe z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdzowe

  • mąka

    50 dkg
  • jajko

    3 szt
  • mleko

    250 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • drożdże

    5 dkg
  • masło

    10 dkg
  • sól

    1 szczypta

nadzienie

  • budyń

    1 szt
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • rodzynki

    5 dkg

kruszonka

  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Gotujemy budyń czekoladowy według przepisu na opakowaniu dodajemy rodzynki mieszamy i studzimy.
Krok 2 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Do miski dajemy mąkę ,cukry i masło wyrabiamy ręką.
Krok 3 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Kruszonkę wyrabiamy ręką jezeli trzeba to dodajemy trochę mąki.
Krok 4 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Do miseczki kruszymy drożdze.
Krok 5 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Do drożdzy dodajemy łyżeczkę cukru,łyżkę mąki i 2 łyżki letniego mleka mieszamy i odstawiamy .
Krok 6 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Czekamy aż drożdze podrosną.
Krok 7 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Masło trzeba rozpuścić
Krok 8 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Mleko lekko podgrzewamy.
Krok 9 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Do miski robota wsypujemy mąkę dodajemy cukier i sól.
Krok 10 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Do mąki dodajemy jajka.
Krok 11 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Do jajek dodajemy wyrośnięte drożdze zamykamy robot.
Krok 12 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Mleko mieszamy z masłem
Krok 13 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Mleko z masłem wlewamy powoli do mąki wyrabiamy ciasto.
Jeżeli jest wolne dodajemy jeszcze trochę mąki.
Krok 14 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 15 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Jak ciasto wyrośnie jeszcze raz chwilę przerabiamy ręką i czekamy aż znowu wyrośnie.
Krok 16 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie częsci i czekamy aż podrośnie.
Krok 17 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Wałkujemy ciasto w prostokąt.
Krok 18 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Ciasto kroimy w kwadraty dowolnej wielkości.
Krok 19 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Na każdy kwadrat nakładamy budyń.
Krok 20 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Składamy boki rożków boki można docisnąć widelcem układamy na blasze .
Krok 21 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Do miseczki dajemy zółtko i odrobinę mleka i cukru mieszamy.
Krok 22 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Podrośnięte rożki smarujemy zółtkiem i posypujemy kruszonką.
Krok 23 - Rożki drożdżowe z budyniem foto
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut na złoty kolor 175 st.

POLECAM !!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 15.06.2014 16:58
pyszne ciasteczka
romanrafal 26.05.2014 17:34
cudowne rożki,bardzo apetyczne
gusia1000 25.05.2014 13:57
Idealny wypiek.
Róża1 18.05.2014 22:09
Super pomysł !!!! na pewno znakomite , aż ślinka leci:-).
Bernadeta1 18.05.2014 16:28
wygląda i smakuje na pewno rewelacyjnie
Beata23 18.05.2014 16:25
muszą być pyszne
Kejti 18.05.2014 01:31
Super deserek,chętnie się poczęstuję :-)
Wiktoria29 17.05.2014 16:24
muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat