Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki drodżowe z jabłkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 5 dkg
margaryna 1 kostka
cukier 6 łyzek
mleko 0,5 szkl
jajko 3
jabłka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki drodżowe z jabłkiem

Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn.Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże -rozczyn -wlać do pozostałej części mąki oraz dodać pozostałe składniki(margarynę rozpuszczoną i wystudzoną). Wszystko bardzo dobrze wyrobić, tak aby ciasto odchodziło od reki. odstawićaby wyrosło. Gdy już podwoi swoją objętośC wiadomo że jest dobre. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 milimetry, pokroić w kwadraty lub trójkąty. Do każdego kawałka włożyć plaster jabłka i zawinąć w rogalik,lub złożyć w rożek. Piec na złoty kolor w temperaturze 220. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

okrysia 24.12.2013 09:16
SMACZNE TO!
Stenka 02.09.2013 08:23
pięknie wyglądają
Aannkaa82 18.08.2013 22:01
Wygladają bardzo apetycznie.
Agata3 10.08.2013 13:53
Mmm ale pyszności! :)
kamyk 07.08.2013 21:31
pyszności takie rożki
adelajda 07.07.2013 06:58
ja robię z makiem ale muszę spróbować z jabłkiem
matesko 06.06.2013 13:09
apetycznie wyglądają
fotoviderek 16.05.2013 10:58
Świetne rożki. Z jabłkiem chyba najlepsze :)
Joanna23 19.03.2013 19:07
pyszne rogaliki
jolka571 16.03.2013 13:47
przepyszne :)
Łucja 14.03.2013 21:25
pyszne rogaliki :)
Krzysztof15 12.03.2013 18:03
super różki
Luki 11.03.2013 18:05
super ciasteczka
kriko 11.03.2013 17:47
super lubie takie
fotoviderek 11.03.2013 17:15
Super pierożki :)
anja3107 11.03.2013 09:21
bardzo lubie takie
MagdaXXX 11.03.2013 09:09
bardzo fajne pierożki ja lubię z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak