APM

Rożki do lodów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2/3 szklanka
  • śmietana 30%

    1/4 szklanka
  • białko

    2 sztuka
  • sól

    szczypta
  • cukier

    1/4 szklanka
  • masło

    70 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis znalazłam na blogu mojewypieki
Białka mieszam ze śmietanką, następnie dodaję cukier i sól, na koniec masło i przesianą mąkę.

Rurki piekę w rozgrzanej na maksa waflownicy do uzyskania lekko brązowego koloru, od razu po upieczeniu nawijam je na rączkę drewnianej łyżki (uważać bo gorące!) lub na specjalny rożek jeśli chcę zrobić wafelki do lodów.

Wafelki przechowuję w metalowej puszce.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.09.2016 21:36
Przyda się.
erym 06.10.2014 15:44
pomysl bomba!
Grażyna13 02.08.2014 21:07
pycha, moje smaki :)
Klausia 20.07.2014 21:07
wyglądają perfekcyjnie :)
aginaa 02.07.2014 18:27
na pewno sa pyszne
Ela15 17.06.2014 20:17
fajny pomysł
Granita 05.06.2014 11:41
przepis bardzo przydatny
kloruś 09.04.2014 18:24
ja też niestety nie mam waflownicy a wielka szkoda bo mam milion pomysłów czym wypełnić te rożki :)
Smaczna_B 09.04.2014 18:00
wspaniały przepis
reniatka 09.04.2014 09:42
ale świetne te rożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat