Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozgrzewający sernik cynamonowo-jabłkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Proponuję dziś króla deserów - sernik jesienny. A w jesień niech nas wprowadzą zebrane z przydomowego ogródka jabłka, duszone w rozgrzewającym cynamonie. Sekret tego sernika, to niewątpliwie właśnie ta przepyszna jabłkowo-cynamonowa „wisienka” podana na zimnym serniku na ciepło. Rozgrzeje? Na pewno.

Składniki:

Kruchy spód

mąka 200 gramów
masło 120 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 70 gramów
cynamon 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Masa serowa

twaróg sernikowy 500 gramów
serka mascarpone 200 gramów
jajko 3 sztuki
śmietanka 30% 70 ml
mąka ziemniaczana 1.5 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier drobny 70 gramów

Jabłka z cynamonem

jabłka 4 sztuki
cukier 1 łyżka
cynamon 1 łyżka

Porada

Takie ciepłe cynamonowe jabłka na zimnym serniku na pewno rozgrzeją nas w jesienne chłodne wieczory.

Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewający sernik cynamonowo-jabłkowy

Kruchy spód

1
Do miękkiego masła przesiewamy mąkę z proszkiem i cynamonem. Dodajemy żółtko i cukier i wyrabiamy jednolite ciasto, które rozwałkowujemy i oblepiamy nim spód okrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuwamy widelcem, po czym pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 12 minut do lekkiego zarumienienia.
2

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Po kolei umieszczamy je w misce, po czym krótko miksujemy, jedynie do połączenia składników. Masę przelewamy na wcześniej zapieczone ciasto i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wkładamy na całą noc do lodówki.

Krok 2 - Rozgrzewający sernik cynamonowo-jabłkowy foto
3
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, ćwiartki na 3-4 części, wkładamy do rondelka, wsypujemy cynamon i cukier i dusimy do miękkości, po czym wylewamy wszystko na schłodzony sernik. Podajemy z na ciepło.
Krok 3 - Rozgrzewający sernik cynamonowo-jabłkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak