Rozgrzewający kapuśniak

Rozgrzewający kapuśniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • woda

    2 l
  • boczek wędzony

    150 g
  • grzyby suszone

    4 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • smalec

    2 łyżki
  • pietruszka

    1 duża szt
  • marchewka

    1 duża szt
  • ząbki czosnku

    2 duże szt
  • cebula

    1 szt
  • ziemniaki

    3 średnie szt
  • sól do smaku

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    kilka kropel
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rozgrzewający kapuśniak foto
Kapustę zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego , suszone grzyby. Gotować na wolnym ogniu.
Krok 2 - Rozgrzewający kapuśniak foto
Boczek podzielić na większe kawałki i dodać do wody z kapustą gdy zagotuje się. Gotować ok. 30 min.
Krok 3 - Rozgrzewający kapuśniak foto
Marchewkę i pietruszkę pociąć na plasterki, czosnek i cebulę posiekać drobno.
Krok 4 - Rozgrzewający kapuśniak foto
Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu i wsypać marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Dusić przez ok 5 min. , po czym wrzucić do kapuśniaku.
Krok 5 - Rozgrzewający kapuśniak foto
Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości w osobnym garnku. Potem dodać ugotowane ziemniaki razem z wodą do gotującego się kapuśniaku.
Krok 6 - Rozgrzewający kapuśniak foto
Zrobić zasmażkę: Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, dodać mąkę i wymieszać. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać trochę gorącej zupy, razem wymieszać i wlać do gotującego się kapuśniaka. Gotować jeszcze 5 min. (Kapuśniak gotować w sumie 1,5-2 godziny).
Krok 7 - Rozgrzewający kapuśniak foto
Na koniec kapuśniak przyprawić solą i pieprzem. Dodać majeranek i kilka kropel przyprawy do zup w płynie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 20.03.2015 21:46
dobra syta zupka
irenka 05.03.2015 19:54
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat