Rozgrzewający Dahl z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    2 szklanki
  • pomidory

    4 szt
  • czosnek

    2 zabki
  • cebula

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    4 lyzki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 lyzeczka
  • kolendra mielona

    1 lyzeczka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    pol lyzeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    pol lyzeczki
  • Kminek mielony Prymat

    pol lyzeczki
  • imbir

    szczypta
  • cząber

    1/4 lyzeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    pol lyzeczki
  • natka pietruszki

    4 lyzki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile, aby uwolniły swój aromat a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy wodą, tak aby soczewica była przykryta. Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skorki, kroimy w kostkę i dodajemy do soczewicy. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotową potrawę. Podajemy z chlebkiem Naan lub z dowolnym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 19.02.2017 08:09
Pysznie wygląda
wwwiolka 16.02.2017 11:32
Bardzo fajny przepis.
Róża1 16.02.2017 11:04
bardzo smaczny i zdrowy :-)
olkaaa 16.02.2017 10:43
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat