Rozgrzewające curry z ciecierzycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 sztuka
  • imbir

    1 centymetr
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    1 sztuka
  • sól do smaku

    1 szzcypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Namoczoną ciecierzycę gotujemy aż będzie miękka (około 30 minut), ugotowaną odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz czosnek.
Do zeszklonych warzyw dodajemy starty na drobnej tarce imbir oraz przyprawę garam masala, aby puściły aromat. Następnie dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki oraz koncentrat. Podsmażamy wszystko razem jeszcze około 10 minut, doprawiamy do smaku solą.
Podajemy z chlebkami naan

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 03.02.2016 17:05
Super propozycja
Beatris 03.02.2016 16:21
Wygląda bardzo apetycznie:)
dom-agi 03.02.2016 15:06
Uwielbiam takie dania!
ilka01 03.02.2016 13:55
pyszności...
agaK. 03.02.2016 13:26
W moim guście:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat