Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki, pokrojone w półplas

    2 szt
  • ziemniaki w kostkę

    5 szt
  • korzeń pietruszki kostka

    150 gram
  • seler w kostkę

    150 gram
  • pomidory w kostke

    2 szt
  • czosnek w plasterki

    4 ząbki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szcz
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • sos sojowy

    2 łyżeczki
  • woda

    3 litry
  • woda

    3 litry
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • soczewica zielona

    220 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy foto
W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , dodać kostkę rosołową i sos sojowy. Gotować 10 minut.
Krok 2 - Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy foto
Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy, pomidory pokrojone w kostkę , czosnek, kumin, sól i pieprz biały .
Krok 3 - Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy foto
Gotować jeszcze 20 minut , by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz. Sos sojowy nadaje zupie wyrazistości .
Krok 4 - Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy foto
Pyszna podana do zjedzenia .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GOSIA18 02.03.2013 11:54
rozgrzewająca i sycąca
Anna133 01.03.2013 08:10
ja soczewicy nie jadam raczej ,ale fajnie wygląda
Agata/MANTIS-KITCHEN 01.03.2013 06:15
Używam soczewicy zupa całkiem ciekawa.
stokrotka 28.02.2013 22:14
zaciekawił mnie ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat