Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozgrzewająca zupa z kaczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 1 szt
marchew 1 duża
por (biała część) 1 szt
sos sojowy 1 łyżka
liście limonki kaffir 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
imbir 2 cm
grzyby mun 10 g (paski)
ryż 75 g (thaibonnet)
kozieradka
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca zupa z kaczki

Pierś z kaczki smażymy na suchej patelni. Najpierw od strony skóry (do momentu, kiedy tłuszcz się wytopi), później odwracamy i smażymy kilka minut. Kroimy na plasterki. Tłuszczu nie wylewamy.

Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora, pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir.

Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.08.2016 13:05
wygląda smakowicie
ilka01 05.08.2016 10:24
pyszności :)
Malinka 05.08.2016 09:49
Nie jadłam, a prezentuje się nader apetycznie!
jagoda5913 05.08.2016 00:31
wygląda piękie
Babeczka35 05.08.2016 00:08
Smakowita zupka.
norweska20 04.08.2016 23:41
wygląda kusząco
Konczi 04.08.2016 23:32
Wygląda iście królewsko - musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak