ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI I WARZYW NA OSTRO

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kg.
  • marchew

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    5 ząbków
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • rosół warzywny

    1 litr
  • olej roślinny

    4 łyżki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pietruszka zielona

    3 łyżki
  • jogurt grecki

    5 łyżek
  • pestki dyni

    5 łyżek
  • papryka mielona

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • papryczka chili

    0,5 sztuki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię i resztę warzyw oczyścić, obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni z odrobiną oleju po kolei podsmażyć warzywa (potem przekładać do większego garnka z gotującym się bulionem), gotować do miękkości wraz z chilli, ziołami, sosem sojowym,papryką mieloną (wszystkimi przyprawami). Na koniec dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu.

Wszystko potraktować blenderem tak by zupa stała się aksamitnie gładka (proponuję odlać do garnuszka troszkę płynu z zupy przed blendowaniem, później jeśli zupa będzie za gęsta zawsze możemy go dolać).

Dorzucamy posiekaną pietruszkę.

Na innej patelni (suchej) prażymy pestki słonecznika lub dyni.

Zupę przed podaniem ozdabiamy kleksem z jogurtu naturalnego, posypujemy uprażonym słonecznikiem/ dynią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat