Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
marchew
2 szt -
pietruszka
1 szt -
cebula
1 szt -
por
1 szt -
papryka czerwona
1 szt -
bulion
1,5 l -
chilli
1 szczypta -
sól
1 łyżeczka -
olej
4 łyżki -
koncentrat pomidorowy
4 łyżki -
majeranek
1 szczypta -
smietana 18%
2 łyżki -
mielona wołowina
300 g -
jajko
1 szt -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
mąka do obtoczenia
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Ziele angielskie całe Prymat
2 szt
Przepis i sposób przygotowania Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpecikami
Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Zalewamy gorącym bulionem.
Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.
Gotujemy ok. 15 - 20 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
Pulpeciki:
Mielone mięso mieszamy z bułką tartą , solą i pieprzem
( możemy dodac cebulkę ).
Formujemy niewielkie pulpeciki.
Obtaczamy w mące.
Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.
Gotujemy ok. 15 minut.
Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.
Podajemy bardzo gorące!
Smacznego!
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)