Rozgrzewająca zupa gulaszowa z dodatkiem dyni i cukini

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z dodatkiem dyni i cukini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    500 g
  • udka kurczaka

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 plaster
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • cukinie małe

    1 szt
  • miąższ z dyni

    500 g
  • ziemniaki

    2-3 szt
  • ogórek kiszony

    2 szt
  • imbir starty

    1 cm
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa  z dodatkiem dyni  i cukini  foto
Przygotować wszystkie składniki : pora kroimy w plasterki . resztę warzyw kroimy w tym ogórki w kostkę . Czosnek przeciskamy przez praskę . Szynkę kroimy także w kostkę .
Wszystkie warzywa oprócz ogórków zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy udko i zagotowujemy . Przyprawiamy solą i suszonym lubczykiem
Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości składników . Ugotowane udko wyjmujemy i usuwamy kości .
Krok 2 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa  z dodatkiem dyni  i cukini  foto
Cebulę szklimy na oleju rzepakowym , dodajemy mięso z szynki lub z łopatki .Chwilę smażymy .
Krok 3 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa  z dodatkiem dyni  i cukini  foto
Przekładamy podsmażone mięso do wywaru z warzywami . Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę ,zioła prowansalskie, pieprz , papryki mielone ,kurkumę . Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa . Jeżeli jest taka potrzeba uzupełniamy płyn .
Krok 4 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa  z dodatkiem dyni  i cukini  foto
Do zupy dodajemy mięso z udka , pokrojona cukinię , ziemniaki i dynię .Gotujemy około 20 minut , na końcu dodajemy pokrojone ogórki kiszone i stary świeży imbir . Zagotowujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku .
Krok 5 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa  z dodatkiem dyni  i cukini  foto
Możemy zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką . Nalewamy na talerze lub do miseczek . Smacznego !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 25.11.2017 08:37
Uwielbiam talkie rozgrzewające zupy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat