Rozgrzewająca zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    50 dag
  • ziemniaki

    60 dag
  • marchewki

    5
  • pietruszka

    1
  • por

    1
  • cebula

    1
  • wino półsłodkie czerwone

    0.5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • olej

  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżka
  • papryczka peperoncini

    1-2 sztuki
  • chili Jalapeno

    1 szczypta
  • sól

  • ziele angielskie

    2 szt
  • liście laurowe

    2 szt
  • imbir mielony

    0,5 łyżeczki
  • kapusta kiszona

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
Do miski wsypujemy wszystkie wymienione przyprawy (sól ok. 1 łyżeczka), wlewamy olej (tak aby przyprawy się dobrze połączyły) i wszystko dokładnie mieszamy
Krok 2 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości. wkładamy mięso do przygotowanych przypraw i marynujemy przynajmniej 4h, ale najlepiej całą noc.
Krok 3 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
po tym czasie mięso przekładamy do garnka (razem ze wszystkimi przyprawami i olejem spod marynaty) smażymy.(jesli jest zbyt mało tłuszczu to dodajemy nieco oleju).Po 3-4 minutach smażenia wlewamy wino i całość dusimy do czasu aż wino całkowicie odparuje, tzn. w garnku ponownie pozostanie tylko i wyłącznie olej oraz mięso. Wino nada mięsu niepowtarzalny aromat oraz ładniejszy kolor
Krok 4 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
Obrane i umyte warzywa należy pokroić
Krok 5 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, pietruszkę również, cebulę w kostkę, a pora w talarki
Krok 6 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
pokrojone warzywa przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 7 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną kapustę kiszoną (staramy się jej nie odciskać) i smażymy jeszcze chwilkę.
Krok 8 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa (w chwili gdy wino już odparuje) – mieszamy.
Krok 9 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
Dodajemy również przesmażone warzywa i całość zalewamy wodą, tak aby przykryło wszystkie składniki – gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ponownie wedle potrzeby doprawiamy całość solą i pieprzem.
Krok 10 - Rozgrzewająca zupa gulaszowa foto
Pyszna zupa mięsno – warzywna gotowa, nieźle rozgrzewa : )Zupa ta jest baaardzo pożywna, a obfitość w różne przyprawy potęguje na jej nietypowy aromat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 23.07.2016 11:18
smaczna zupa
as28 08.01.2014 11:06
fajna zupka
Ewelina38 01.03.2013 11:04
dokładnie, zupa idealna na chłodniejsze dni i jest na winie... bardzo takie lubię :)
Klausia 18.01.2013 10:09
zupka w sam raz na zimową porę :)
MAR3STA 30.11.2012 11:46
bardzo pożywna zupa i podoba mi się fotka z ilością dobranych przypraw;)
babajaga1969 28.11.2012 18:21
tyle przypraw w jednym daniu nie tylko rozgrzeje ale i zapali :))- już mi ciepło, a dopiero przeczytałam - co będzie jak zjem :))
miroslawa 28.11.2012 05:01
super i jaka kolorowa
Joanna46 27.11.2012 21:37
Na pewno rozgrzeje.
Magula 27.11.2012 21:31
fajna ta zupka, i bardzo ciekawe zdjecia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat