Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca herbata zimowa
Nie wyobrażam sobie, by rozgrzewająca herbata zimowa mogła istnieć bez typowych dla niej owoców: jabłek, cytryny czy pomarańczy. Do tego oczywiście przyjemnie korzenne przyprawy, takie jak cynamon i goździki. Proponuję też, by posłodzić napój miodem (choć oczywiście możecie użyć cukru). A, no i pamiętajcie, by odłożyć kilka plasterków owoców do dekoracji herbaty w filiżance. Wybrane plasterki ponakłuwajcie również goździkami.
Jak przygotować rozgrzewającą herbatę zimową?
Do dzbanka na herbatę wkładamy saszetki z herbatą i zalewamy je wrzącą wodą. Czekamy 3-4 minuty, aż herbata się zaparzy.
Kroimy wszystkie owoce na plasterki i dodajemy je do dzbanka: pomarańczę, cytrynę, jabłka (kolejność przypadkowa).
Doprawiamy kilkoma goździkami oraz laskami cynamonu Prymat. Słodzimy herbatę miodem, pamiętając przy tym, by dodać go wtedy, gdy herbata nie będzie zbyt gorąca. Dodajemy również kilka owoców żurawiny.
Na koniec przygotowujemy pół plasterka pomarańczy z wbitymi w niego goździkami, dodajemy do filiżanki i zalewamy herbatą.