Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże karnawałowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtek 6
łyżek gęstej śmietany 5
mąki 25 dag
spirytusu 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka
cukier wanilinowy 1
smalec 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Róże karnawałowe

Żółtka wymieszać ze śmietaną. Partiami dodawać przesianą mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykroić z niego krążki trzech wielkości (szklanki, literatki i kieliszka). Każdy naciąć na obwodzie w pięciu miejscach. Krążki smarować na środku białkiem, składać po trzy i sklejać, mocno przyciskając środek palcami. Smażyć jak faworki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 05.12.2010 12:37
amciu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak